Om fästingburna sjukdomar & fästingvaccin
Vilka sjukdomar kan fästingar orsaka?
Vilka sjukdomar kan fästingar orsaka?

Fästingar bär på långt fler virus, bakterier och...

Hur går en vaccination till?
Hur går en vaccination till?

Fästingar är lömska små djur som kan ställa till med...

Hur fungerar fästingvaccinet?
Hur fungerar fästingvaccinet?

För att få ett fullgott skydd mot TBE måste du vaccinera...

Vanliga biverkningar vid vaccinering mot TBE
Vanliga biverkningar vid vaccinering mot TBE

Precis som med de flesta andra vaccin finns det...

Vaccinationsställen för TBE
Vaccinationsställen för TBE

Om du vill skydda dig från att bli smittad av den...

Vem bör vaccinera sig mot TBE?
Vem bör vaccinera sig mot TBE?

Behöver alla vaccinera sig mot TBE, eller är vaccinet...

Vad är TBE?
Vad är TBE?

TBE är en förkortning av tick-borne encephalitis vilket...

Borrelia och Anaplasma går inte att vaccinera sig emot
Borrelia och Anaplasma går inte att vaccinera sig emot

Anledningen till att de flesta avskyr fästingar är inte...

kan jag vaccinera mitt husdjur mot fästingar?
kan jag vaccinera mitt husdjur mot fästingar?

Våra husdjur är ofta det bästa vi har och något vi vill...

Så undviker du att bli fästingbiten
Så undviker du att bli fästingbiten

Eftersom dagens fästingvaccin endast ger skydd mot TBE...

Så tar du bort en fästing
Så tar du bort en fästing

Även om man är vaccinerad mot TBE kan man fortfarande...

Så lever fästingen
Så lever fästingen

Fästingen är ett djur som är mycket illa omtyckt av de...

Borreliavaccin under utveckling
Borreliavaccin under utveckling

Tillsammans med TBE har Borrelia länge varit en av de...

Flera fall av TBE i delar av landet
Flera fall av TBE i delar av landet

De senaste åren har en ökning av fall av TBE skett i...

Många fästingar på supermysiga ön Arholma
Många fästingar på supermysiga ön Arholma

Johan berättar om hur han på en vistelse på en ö i...

Rösta
Är du vaccinerad mot TBE?
Din erfarenhet!
Fästingbett
Här kan du skriva om din erfarenhet av fästingburna sjukdomar och fästingvaccin så andra läsare kan relatera och lära sig från din situation. Texten publiceras så snart vi godkänt den!
Klicka här

Vilka sjukdomar kan fästingar orsaka?

Fästingar bär på långt fler virus, bakterier och parasiter än vad vi tidigare trott. Här tar vi upp alla de sjukdomar som vi i dagsläget vet att fästingar kan sprida till oss människor.

fästing

Fästingar sprider många sjukdomar

De flesta vet om att fästingar sprider sjukdomarna TBE och Borrelia. Men fästingar kan även bära på andra mer okända sjukdomar som Anaplasma och köttallergi. Dessutom kan några av sjukdomarna leda till flera allvarliga följdsjukdomar.

Här nedan listar vi de sjukdomar och följdsjukdomar som fästingar kan smitta oss människor med:

Kattklössjuka (Cat scratch fever) 

Kattklassjuka är en ovanlig men vanligtvis ofarlig sjukdom som i 90% av fallen orsakas av katter. I sällsynta fall kan dock sjukdomen spridas med fästingar. Sjukdomen är väldigt ovanlig i Sverige men vanligare i varma och fuktiga länder.

Orsaken är bakterien "Bartonella henselae" som brukar orsaka feber och svullna lymfkörtlar. Ibland uppstår även utslag eller knölros på huden. De första symptomen märks först efter ett par till flera veckor efter man utsatts för bakterien.

Borrelia (Borrelios)

Borrelia är en av de vanliga fästingburna sjukdomarna. Blir man smittad kan bakterien orsaka en lång rad av allvarliga följdsjukdomar.

Från det att fästingen bitit fast till det att bakterien är inne i blodet tar det över 24 timmar. Så sjukdomen kan undvikas genom att snabbt upptäcka och plocka bort fästingen.

De första symtpomen uppstår från mellan 3 till 32 dagar efter fästingen bitit sig fast (vanligtvis en till två veckor) och brukar ge en rodnad runt området. Rodnaden ökar oftast i storlek med tiden och är mer ringformad hos män än kvinnor. Hos kvinnor brukar det endast vara lite mörkare i mitten av rodnaden. Var fjärde person som drabbas av Borrelia får ingen rodnad alls. 

Efter tre till fyra veckor kan ytterligare symptom uppstå. Dessa är direkt kopplade till Borreliabakterien men kan upplevas som en helt annan sjukdom. 

Symptom och följdsjukdomar orsakad av borrelia är:
 • Stelhet och trötthet i nacke och ansikte.
 • Överkänslighet mot ljus, hörselbesvär, blindhet, ögonvärk och tinnitus.
 • Problem med svullnad och smärta i näsan.
 • Svullna knän, smärta vid urinering, smärta i buken, testiklarna, rygg, buk och bröstet.
 • Migrän, yrsel, huvudvärk och balanssvårigheter.
 • Hudutslag eller blå-röda utslag i fotsulan som övergår till en förtunning av huden.
 • Minnesproblem, förvirring, Ilska, likgiltighet, koncentrationsproblem.
 • Hjärtproblem.
 • Återkommande rethosta med lite slem.

Rickettsia

Ricksettsia är en bakterie som sprids via löss, loppor och fästingar och orsakar sjukdomar som liknar tyfus och andra febersjukdomar. Inkubationstiden är ungefär sju dagar. Då insjuknar man i hög feber, huvudvärk och muskelvärk.

Bettet kan ha en blå-röd rodnad runt sig med en svart krusta. Hälften av alla som drabbas får även millimeterbreda utslag på kroppen. Sjukdomen varar i ungefär två veckor.

Följdsjukdomarna som Ricksettsia kan orsaka är:
 • Neurologiska besvär.
 • Njursvikt.
 • Chock.
 • Blodpropp.
 • Lunginflammation.
Ricksettsia är en allvarlig sjukdom och behandlas med antibiotika. Sjukdomen är dock väldigt ovanlig. Det finns inget vaccin mot Ricksettsia i dagsläget.

Ehrlichios (Fästingfeber eller Anaplasma)

Ehrlichios, Fästingfeber och Anaplasma är olika namn för samma typ av sjukdomar som sprids av bakterien Anaplasmataceae genom fästingar. Symptomen vid fästingfeber är vanligtvis allmän sjukdomskänsla med feber, huvudvärk, muskelvärk och i vissa fall kräkningar och illamående.

Följdsjukdomar orsakad av Fästingfeber:
 • Hjärninflammation (ej kronisk utan läker ut av sig själv).
 • Hjärnhinneinflammation (ej kronisk utan läker ut av sig själv).
Sjukdomen är inte direkt farlig för personer med ett normalt immunförsvar men kan i vissa fall bli allvarlig om man har nedsatt immunförsvar.

Harpest (Tularemi)

Harpest orsakas av bakterien "Francisella tularensis" och kan även den spridas från fästingar till oss människor. Det är dock väldigt ovanligt att bli smittad av harpest genom fästingbett.

Får man harpest genom ett fästingbett brukar ett litet sår uppstå och närliggande lymfknutor kan svullna upp och ömma. Inkubationstiden varierar från två till tio dagar (vanligtvis tre dagar).

TBE (tick-borne enxephalatis)

TBE, eller fästingburen hjärninflammation är ett virus som sprids via fästingar och kan orsaka hjärninflammation och andra följdsjukdomar för oss människor. Som tur är finns det vaccin mot TBE.

Inkubationstiden för TBE är en till två veckor efter fästingbettet. Inte alla som får i sig TBE-viruset drabbas av hjärninflammation. I Sverige drabbas ungefär 140 personer per år (som rapporteras in).

Symptomen vid hjärninflammation vid TBE är svår huvudvärk, feber och ibland kramper. Det är vanligt att drabbas av följdsjukdomar och kroniska besvär vid TBE. Ungefär en tredjedel av alla som drabbas har permanenta besvär livet ut.

Följdsjukdomar och allvarliga symptom:
 • Kramper och förlamning.
 • Minnesförluster.
 • Allvarlig trötthet.
 • Bestående förlamning.
Barn brukar i regel få lindrigare symptom än vuxna. I dagsläget finns det ingen behandling mot TBE (förutom förebyggande genom vaccination). Läkaren behandlar istället de symptom som uppstår. 

Babesios

Babesios är en sedan länge känd parasitsjukdom som främst sprids via fästingar. Sjukdomen är även känd som piroplasmos och sommarsjuka.

Symptomen på Babesios varierar från till att inte ge upphov till några märkbara symptom alls till att ge influensaliknande symptom som trötthet, illamående, feber och huvudväk.

Symptomen blir märkbara först efter en till fyra veckor.

Sjukdomen är allvarlig för äldre personer, personer med dåligt immunförsvar, personer som har njur- eller leversjukdomar eller som saknar mjälte. Sjukdomen kan även orsaka organskada vilket kan ge långvariga besvär. Blodtrycket kan också bli väldigt lågt eller instabilt.

Fästingförlamning

När fästingen bitit sig fast injecerar de först saliv i oss människor. Ibland, men i ytterst sällsynta fall kan immunförsvaret reagera negativt på detta och orsaka förlamning eller i värsta fall död hos oss människor. Risken ökar om fästingbettet sitter på huvudet eller nära ryggen.

Köttallergi

Under 2000-talet upptäcktes snabbt att fler och fler diagnostiserades med köttallergi. Vid vidare efterforskning kom man fram till att det var fästingar som orsakat ökningen. Professorn Sheryl van Nunen beskriver det som att fästingen genom rester från tidigare bytesdjur programmerar om vårt immunförsvar till att bli allergiska mot kött.

Blir man allergisk mot kött genom fästingbett innebär det att man inte tål rött kött. Till exempel kött från: kor, gris, lamm, vilt och lamm. Det verkar också som man blir allergisk mot mjölk.

Utsätts man för rött kött får man symptom med diarré, kräkningar och illamående. Ungefär hälften som utsätts för rött kött vid köttallergi får även anafylaxi, vilket kan vara livshotande.

Övriga sjukdomar

Det finns även fler kända och säkert även okända sjukdomar som fästingarna kan sprida till oss människor. Några man i dagsläget känner till, men som är ovanliga är: Ornithos, Colorado tick fever och Krim-kongo Hemorrhagisk feber.

Flera av sjukdomarna kan man undvika genom att ta bort fästingen så snabbt som möjligt. Det går även att vaccinera sig mot fästingburen TBE.
Publicerad: 13.07.2017
Uppdaterad: 19.07.2017
Skribent: Niklas Johansson
Källa: Wikipedia.se, Tiara.org, Karolinska Institutet
Kommentera
Många fästingar på supermysiga ön Arholma
Erfarenheter
Många fästingar på supermysiga ön Arholma

Johan berättar om hur han på en vistelse på en ö i Norrtälje kommun fått på...

Vad är TBE?
Fakta
Vad är TBE?

TBE är en förkortning av tick-borne encephalitis vilket betyder fästingburen...

Vaccinationsställen för TBE
Fakta
Vaccinationsställen för TBE

Om du vill skydda dig från att bli smittad av den obehagliga och ibland svåra...

Så lever fästingen
Fakta
Så lever fästingen

Fästingen är ett djur som är mycket illa omtyckt av de flesta, men faktum är...